De Qvadeske Legater

Carl Johannes Qvade

Født i 1850 få uger efter at forældrene, Susanne Elisabeth (f. Lange) og Carl Anton Qvade, var flyttet til købmandsgården på torvet i Maribo.

Boede fra 1862 i Nykøbing F. og gik på byens latinskole. Det var meningen at han skulle have været student, men faderen tog ham ud af skolen i 1867 og lod ham begynde som handelslærling i sit firma i Maribo. Sidste halvdel af den 4-årige læretid foregik i et stort handelshus i moderens fødeby Fåborg. Fra 1871 gik han på handelskole i København, hvorfra han som 23-årig vendte tilbage til Maribo for at begynde som faderens medhjælper. Her arbejder han med stor dygtighed indtil sin død i en næsten 50-årig periode, hvori virksomheden præges af betydelige udvidelser, tekniske rationaliseringer og stor økonomisk vækst.

Carl Qvade påtog sig nødigt offentlige hverv, men havde mange bestyrelsesposter. Han blev udnævnt til Ridder af Dannebrog i 1916.

Han forbliver livet igennem ugift og barnløs og dør i 1920 efter nogle års tiltagende svaghed. Han er begravet i familiegravstedet på Maribo Kirkegård.

I samtiden gik der historier om Carl Qvades store hjælpsomhed. Han var et jævnt og bramfrit menneske, der behandlede alle ens og foragtede opstyltet forlorenhed og overdådighed. Han var sparsommelig i det daglige, men elskede fest og var meget gæstfri. Han læste meget og diskuterne gerne tidens problemer. Han var et moderne menneske med tro på fremskridtet. Ved sin død er Carl Qvade sin bys mest ansete borger, hans hæderlighed er uplettet, og han er afholdt som få. Deltagelsen ved hans begravelse var kolossal og oversteg langt antallet af siddepladser i domkirken.